Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(53)
Forma i typ
Książki
(51)
Poradniki i przewodniki
(48)
Proza
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Czasopisma
(1)
Książka
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
nieokreślona
(8)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Tuchów - Wypożyczalnia dla Dorosłych
(34)
Tuchów - Wypożyczalnia Oddziału dla Dzieci i Mł.
(1)
Filia w Siedliskach - Wypożyczalnia
(11)
Filia w Jodłówce Tuchowskiej - Wypożyczalnia
(9)
Tuchów - Czytelnia dla Dorosłych
(4)
Autor
Krzyżanek Joanna
(4)
Wiewiurka Zenon
(4)
Bardadyn Marek
(2)
Durnowska Małgorzata
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Limanówka Halina
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Superczyńska Ewa
(2)
Adamson Eve
(1)
Bareła Malwina
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Catese Cristina
(1)
Cetera Danuta
(1)
Chavanne Philippe
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cole Will
(1)
Cornet Philippe
(1)
Czeszejko-Sochacka Sandra
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Dobrowolska Marzenna
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drzymała Jana
(1)
Dymek Marta
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Edelson Mat
(1)
Galewski Patryk
(1)
Górecka Danuta
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Högström Justyna
(1)
Kaczmarczyk Małgorzata
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(1)
Katz Rebecca
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Kocowska Barbara (1955- )
(1)
Korwin-Piotrowska Nicol
(1)
Korzenny Jan (1897-1979)
(1)
Kołder Emilia (1900-1974)
(1)
Krajewska Zuza (1975- )
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje
(1)
Księżopolska Małgorzata
(1)
Kłosińska Anna (dietetyk)
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Mazur Wiktoria
(1)
Mierzyńska-Iwanowska Eleonora
(1)
Mikuta Beata
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Myers Amy
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Panek Edyta
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Piccinno Pasquale
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Piszczek Paweł
(1)
Pochylska Alina
(1)
Pochylski Przemysław
(1)
Prószyński Mieczysław (1953- )
(1)
Sołowiej Krzysztof
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szustak Adam (1978- )
(1)
Wajdzik Jerzy
(1)
Wnęk Barbara (tłumacz)
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zielińska Katarzyna (tłumacz)
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Świątkowska Dorota
(1)
Żylińska-Kaczmarek
(1)
Żylińska-Kaczmarek Melania
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(13)
2010 - 2019
(34)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(45)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(52)
Czechy
(1)
Język
polski
(51)
nieznany (po)
(2)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Szkoły zawodowe
(3)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(13)
Literatura
(1)
Temat
Potrawy dietetyczne
(7)
Kucharstwo
(4)
Odżywianie
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Dieta oczyszczająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Dietetyka
(3)
Gotowanie
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Ciasta
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Koktajle
(2)
Kolacja
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Obiad
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy
(2)
Technologia żywności
(2)
Warzywa
(2)
Ajurweda
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta przeciwzapalna
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dieta strukturalna
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Energia
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Higiena
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Hipercholesterolemia
(1)
Jakość życia
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Kelnerstwo
(1)
Klimko-Dobrzaniecki, Hubert (1967- )
(1)
Kosmetyka naturalna
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia arabska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kultura stołu
(1)
Mleczne napoje fermentowane
(1)
Odporność
(1)
Owoce
(1)
Pamięć autobiograficzna
(1)
Pisarze polscy
(1)
Post Daniela
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyjemność
(1)
Przyprawy
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Satysfakcja (psychologia)
(1)
Sen
(1)
Smoothies
(1)
Soki
(1)
Stres
(1)
Warzywa i owoce kiszone
(1)
Weganizm
(1)
Zapalenie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zupy
(1)
Śniadanie
(1)
Święty Mikołaj
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Austria
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Tarnów (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(31)
Publikacja bogato ilustrowana
(19)
Przepisy kulinarne
(14)
Poradnik
(11)
Opowiadania i nowele
(3)
Podręczniki
(2)
Czasopismo dla kobiet
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Czasopismo poradnikowe
(1)
Książki kucharskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Rozważania i rozmyślania religijne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1092)
Edukacja i pedagogika
(358)
Religia i duchowość
(358)
Psychologia
(309)
Socjologia i społeczeństwo
(297)
Kulinaria
(53)
Medycyna i zdrowie
(223)
Biologia
(186)
Podróże i turystyka
(165)
Kultura i sztuka
(157)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(155)
Literaturoznawstwo
(152)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(130)
Kultura fizyczna i sport
(114)
Rozwój osobisty
(113)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(108)
Hobby i czas wolny
(103)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(98)
Fizyka i astronomia
(77)
Etnologia i antropologia kulturowa
(69)
Językoznawstwo
(69)
Geografia i nauki o Ziemi
(59)
Filozofia i etyka
(53)
Nauka i badania
(46)
Inżynieria i technika
(42)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(32)
Informatyka i technologie informacyjne
(28)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(28)
Ochrona środowiska
(26)
Transport i logistyka
(25)
Media i komunikacja społeczna
(22)
Matematyka
(21)
Styl życia, moda i uroda
(21)
Architektura i budownictwo
(20)
Rolnictwo i leśnictwo
(20)
Praca, kariera, pieniądze
(19)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(17)
Dom i ogród
(17)
Archeologia
(10)
Chemia
(10)
Zarządzanie i marketing
(10)
Relacje międzyludzkie
(3)
Książka z okienkami
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Biologia - wydawnictwa popularne dla dzieci
(1)
Chemia - wydawnictwa popularne dla dzieci
(1)
Filozofia i systemy filozoficzne
(1)
Fizyka i astronomia - wydawnictwa popularne dla dzieci
(1)
Geografia i nauka o Ziemi
(1)
Historia i sztuka
(1)
Kuchnia i gotowanie
(1)
Literatura dla dzieci od 6-8 lat
(1)
Poradniki
(1)
Religia i duchowość katolicka
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda uroda
(1)
opowiadanie dziecięce
(1)
53 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietetyczne przepisy : schudnij z dietą strukturalną / Marek Bardadyn. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2017. - 197, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej / Marek Bardadyn. - Wydanie 1. (dodruk). - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2018. - 231 stron : fotografie ; 22 cm.
Odchudzająca książka kucharska to nie tylko profesjonalny i nowoczesny poradnik kulinarny, ale przede wszystkim przewodnik dla wszystkich, którym nie udało się dotychczas spełnić marzenia o odzyskaniu idealnej sylwetki i zdrowia. Zamiast tradycyjnych posiłków wybieraj przedstawione w tej książce dania składające się z najbardziej cennych produktów diety strukturalnej. Z minimalną ilością kalorii zapewniają one maksymalne dostępne dawki składników odżywczych i substancji przyspieszających przemianę materii. Schudnij bez poczucia głodu ciesząc się energią i doskonałym samopoczuciem!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 24 cm.
Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia Smaku" i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz - smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, przykładowe zestawy menu, sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Flow Books, 2017. - 206, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: 76 prostych i inspirujących przepisów.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia : amore mio / Cristina Catese ; [tłumaczenie: Nicol Korwin-Piotrowska ; rysunki: Marzka Dobrowolska]. - Warszawa : Słowne, copyright 2022. - 257, [7] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 23 cm.
Na okładce: 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej.
Cristina Catese, rodowita rzymianka i szefowa kuchni, zabiera nas w podróż w swoje rodzinne strony i dzieli się przepisami, zarówno autorskimi jak i rodzinnymi recepturami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenia m.in.: na pieczone gnocchi alla romana, smażone oliwki all’ascolana faszerowane mięsem, kalmary z groszkiem, czy szpinakowe pierożki Balanzoni. W książce znajdziecie także przepisy na domowy makaron oraz ciasto na pizzę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Zdrowa i Smaczna)
Na okł.: czym jest cukrzyca, zdrowe i właściwe odżywianie, 10 podstawowych zasad odżywiania.
Książka zawiera 80 prostych przepisów na łatwe do wykonania, smakowite i zdrowe potrawy. Zostały one opracowane specjalnie z myślą o osobach chorych na cukrzycę. Mogą z nich jednak korzystać także wszyscy ci, którzy chcą tej chorobie zapobiec.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : The inflammation spectrum
Dr Will Cole, światowej sławy ekspert w dziedzinie medycyny funkcjonalnej i zdrowego odżywiani, odkryje przed tobą to, czym są stany zapalne i w jaki sposób wpływają na twoje zdrowie. Z jego pomocą określisz swój bioindywidualny profil zapalenia i dopasujesz do niego narzędzia terapeutyczne. Prosta dieta eliminacyjna pomoże ci dowiedzieć się, które produkty szkodzą twojemu zdrowiu, a które powinny na stałe zagościć w twojej kuchni. Dzięki temu zastosujesz dopasowaną do swoich potrzeb dietę przeciwzapalną, z którą wyeliminujesz takie dolegliwości, jak choroby tarczycy czy choroby autoimmunologiczne. Odkryjesz zioła, suplementy diety oraz mantry, które pomogą ci wzmocnić twój organizm i zlikwidować przewlekłe stany zapalne. Powiedz stop stanom zapalnym!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa Dieta 26 jest dietą bez wyrzeczeń, bez liczenia kalorii i indeksu glikemicznego. Wybierając każdego dnia minimum 26 różnych produktów i komponując z nich smaczne i zdrowe potrawy, można odzyskać zdrowie, urodę i ładną, zgrabną sylwetkę. Zdrową Dietę 26 możemy stosować przez całe życie. Swobodnie jemy wszystkie produkty słodkie, słone czy ostre według własnego upodobania, rezygnując jedynie z potraw, które zawierają konserwanty i uzdatniacze smakowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta długowieczności : proste, sprawdzone przepisy, zdrowa kuchnia / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2018. - 206, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Z nowej książki Krystyny Dajki dowiesz się, jakie nawyki żywieniowe zapewnią ci długie życie w zdrowiu. Pomoże ci również skomponować pełnowartościowe posiłki po zakończeniu postu Daniela. W książce znajdziesz: 100 zdrowych przepisów na cały dzień: śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, kolacje, dodatki, soki i koktajle, podpowiedzi, jakich produktów używać, by nadal jeść smacznie, ale zdrowo, przydatne i ważne informacje o właściwościach miodów i ziół, zalecenia, jak parzyć herbaty, informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od wydania najbardziej znanej książki dr Ewy Dąbrowskiej minęło ćwierć wieku. Teraz Autorka diety warzywno-owocowej wraca z nową publikacją, bogatsza o doświadczenia tysięcy pacjentów. Po raz pierwszy tak obszernie przedstawia fenomen postu i mechanizmy samouzdrawiania. Omawia zasady diety warzywno-owocowej zgodne z najnowszymi naukowymi odkryciami. Przekazuje także zalecenia, jak przejść od postu do diety pełnowartościowej i prowadzić zdrowy tryb życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Book&Cook)
Na detoks zawsze jest dobry moment, jednak w zależności od pory roku, aby oczyścić organizm z toksyn, wykorzystuje się inne produkty żywnościowe o właściwościach przeciwutleniających, wspomagających pracę wątroby oraz regulujących trawienie. Wiosną i latem najlepiej sięgać po sezonowe owoce i warzywa – np. truskawki, porzeczki, szparagi, ogórki gruntowe… Gdy zdecydujemy się przeprowadzić detoks jesienią, postawmy na jabłka i kapustę, zimą natomiast doceńmy moc cytrusów, buraka czy takich przeciwzapalnych przypraw, jak imbir i kurkuma. Dowiedz się, co przyrządzać z produktów detoksykacyjnych. Podajemy przepisy na napoje, sałatki oraz solidniejsze dania o dużej wartości odżywczej, które pomogą ci odzyskać dobre samopoczucie, siły i energię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Detoks : jak oczyścić organizm / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 187, [5] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Indeks.
Organizm potrafi oczyszczać się sam, dopóki toksyny nie przekroczą pewnego poziomu. Jeżeli wciąż dostarczamy mu wysoko przetworzonych produktów, zanieczyszczonych chemią, wzmacniaczami smaku i sztucznymi barwnikami, trudno od niego oczekiwać sprawności, siły oraz witalności. Właśnie dlatego, chociaż od czasu do czasu, warto przeprowadzić detoksykację organizmu. Dzięki niej nie tylko usuniemy z ciała toksyny, oczyścimy organy wewnętrzne i stracimy zbędne kilogramy, ale też pozbędziemy się problemów ze snem oraz odzyskamy jasność umysłu. Poznaj zatem walory takich produktów o działaniu oczyszczającym i odtruwającym, jak brokuł, burak, ciecierzyca, grejpfrut, imbir, jabłko, jarmuż, kasza jaglana i wiele innych. Naucz się komponować z nich zdrowe, nieskomplikowane posiłki pełne smaków i aromatów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koktajle i smoothies : energetyczne i dietetyczne / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, 2018. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 28 cm.
W kolorowych koktajlach i smoothies jest dużo cennych składników odżywczych – witamin, mikroelementów czy błonnika. Te niezwykle popularne napoje świetnie służą zdrowiu i urodzie – podkręcają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn oraz korzystnie wpływają na stan skóry i włosów. Przyrządza się je łatwo i szybko, a przede wszystkim są doskonale smaczne i orzeźwiające. Zacznij od energetycznego koktajlu z awokado i banana lub, jeśli wolisz dietetyczne napoje, przyrządź smoothie z kiwi czy koktajl malinowy na maślance. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znana autorka książek kulinarnych i blogerka Marta Dymek, prezentuje ciekawe podejście do kuchni roślinnej. Wykorzystując polskie warzywa sezonowe, przedstawia przepisy na oryginalne dania, pochodzące z całego świata. Jeżeli cenisz sobie połączenie tradycji i świeżego spojrzenia na codzienne dania, ta książka z przepisami jest dla Ciebie. Udaj się w kulinarną podróż po odległych zakątkach świata, za towarzyszy posiadając warzywa, które znaleźć możesz na półce w osiedlowym sklepie. Autorka przemierzyła prawie 50 krajów, zbierając przepisy, które pozwalają spojrzeć na zwykłe warzywa w zupełnie innym świetle. W końcu kuchnia roślinna to nieskończone źródło kulinarnych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia na pełnej petardzie / Patryk Galewski. - Warszawa : Agora, 2022. - 206, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Historia opowiedziana poprzez smaki i zapachy. Dowiemy się z niej, o jakich potrawach Patryk marzył w więzieniu, co gotował dla podopiecznych księdza Jana, jakie dania przyrządza dla gości swojej restauracji, a co gotuje w domu, dla żony i dzieciaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zioła dla smaku, zdrowia i urody / Małgorzata Kaczmarczyk. - Wydanie I poprawione. - Warszawa : Samo Sedno, 2020. - 271, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
(Samo Sedno)
Na okładce: 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki.
Zioła mają moc! Zamiast stosowania sztucznych suplementów diety, pełnych chemii kosmetyków i przetworzonej żywności lepiej czerpać energię z natury. Małgorzata Kaczmarczyk prezentuje potencjał z przydomowych ogródków, łąk, lasów i pól, bogactwo wartości odżywczych i właściwości farmakologicznych ziół. W książce znajduje się mnóstwo sprawdzonych sposobów m.in. na zahamowanie przeziębienia, kaszel, uciążliwy katar czy fizyczne przemęczenie. Dzięki prostym recepturom można samodzielnie przygotować krem do twarzy, maseczkę, peeling do ciała czy ziołowy szampon – bez chemicznych dodatków. Książka inspiruje również do kulinarnych eksperymentów. Zawiera niebanalne przepisy na ziołowe potrawy: zupy, sałatki, a nawet desery. Kolorowe zdjęcia, praktyczne wskazówki i pasjonujące ciekawostki przekonują, że przetwarzanie ziół nie jest wiedzą tajemną i daje wiele satysfakcji. Poradnik: przedstawia zasady zbierania, suszenia i przechowywania ziół; prezentuje receptury na naturalne lekarstwa, m.in. nalewki i syropy na przeziębienie, antywirusowe żelki dla najmłodszych, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy; uczy, jak robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, peelingi czy toniki; zawiera przepisy na ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe, a także przetwory (m.in. musy, konfitury i syropy) oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy i przyprawy; zachęca, by zadbać o dobre samopoczucie i wygląd bez dużych nakładów finansowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lektura będzie nie lada zaskoczeniem dla czytelników przyzwyczajonych do pióra autorów. Tym razem połączyli siły, talenty, pasję i poczucie humoru, aby stworzyć wartką prozę WYŁĄCZNIE DLA DOROSŁYCH! Anegdoty, wspomnienia i portrety – wszystko opowiedziane językiem lekkim, czasem ironicznym, czasem refleksyjnym, a miejscami nawet zaskakująco sprośnym. Mówią o smakowaniu życia całym sobą i o pierwszych razach doświadczanych wszystkimi zmysłami. Przywołane historie wieńczą przepisy na dania, które kojarzą się Autorom z najważniejszymi momentami w ich życiu.
Podczas lektury „Królika po islandzku” poczujemy smak agrestu na Islandii i pierwszych brzoskwiń w puszce kradzionych podczas pracy w OHP. Wrócimy do barów mlecznych, przejedziemy się autostopem, zachłyśniemy towarami eksportowymi z zachodu, które były jak kolorowe papugi wśród szarych wróbli - zagraniczne papierosy, kolorowy alkohol i pierwsze komercyjne filmy na taśmach VHS. Te opowieści tworzą literacką przystawkę dla dania głównego. A jest w czym wybierać Pierś indyka - director’s cut, Carbonnade a la Flamande, Dziwkarski makaron oraz autorski Hummus z dworca Wien Sudbanhoff. To dla zaostrzenia apetytu czytelników, więcej w „Króliku po islandzku”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej